[...] zawierają migdały, pestki moreli? zwykłe 25.20 mg/kg, gorzkie migdały 1062 mg/kg, pestki moreli w zależności od odmiany od 540 do 1193 mg/kg (średnio 851 mg/kg). Czy witamina B17 leczy raka? Często w Internecie sugeruje się (bezpodstawnie), iż glikozydy cyjanogenne mają potencjał antynowotworowy, a nawet, że leczą wszelkie rodzaje raka. [...]
[...] szalone sesje crossfit czy „bicie rekordów wytrzymałościowych” w pływaniu albo wielogodzinne sesje na siłowni, nie przynoszą niczego dobrego. Po co nam witamina D? „Podstawową i niekwestionowaną funkcją witaminy D w organizmie człowieka jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz modelowanie i mineralizacja [...]
Witaminy to związki chemiczne, które są wymagane do właściwego funkcjonowania naszego ciała. Witamina B12 zalicza się do większej grupy witamin B, składającej się z 8. różnych witamin: B1 - tiaminy B2 - ryboflawiny B3 - niacyny, B5 - kwasu pantotenowego B6 - pirydoksyny B7 - biotyny B9 - kwasu foliowego B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są [...]
Komórki skóry, które są zbyt często uszkadzane przez nadmierną ekspozycję na słońce, mogą przekształcić się w komórki nowotworowe. Najbardziej niebezpiecznym rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi [...]
Badanie American Clearwater Osteoarthritis Study, realizowane od 1988 roku, koncentruje się na wpływie stylu życia na osteoartrozę. Jednym z segmentów tego wieloletniego projektu jest analiza roli witaminy C w kontekście ryzyka i postępu tej choroby stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, [...]
[...] nie prowadzi on leczenia, a tylko sugeruje pewne rozwiązania i chciałby, aby je zbadano. Dostał on do dyspozycji antenę pewnej rozgłośni i np. sugeruje leczenie schizofrenii witaminami. Tymczasem wszystkie kłamliwe nagłówki i nieprawdziwe twierdzenia z BBC, TVN, „The Independent”, healthycures.org i setek innych stron odnoszą się do badania Yan [...]
[...] czyli w okresie jesienno-zimowym. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć ci na to pytanie w tym artykule. Ochrona antyrodnikowa - działanie przeciwutleniające Gdy myślimy witamina C pierwszą myślą, która przychodzi nam do głowy, jest wspomaganie odporności w okresie jesienno-zimowym. Drugą natomiast myślą najczęściej jest słynne działanie [...]
[...] (reactive oxygen and nitrogen species - RONS) na człowieka od wielu lat jest przedmiotem dyskusji. Pomińmy na chwilę szeroki kontekst i zastanówmy się jaki wpływ może mieć witamina C na osiągi np. kulturysty? W badaniu Paulsen G. I wsp. opublikowanym 15 grudnia 2014 r. oszacowano wpływ witamin C i E na trening siłowy oraz adaptacje z nim [...]
[...] siłowy, także suplementacja witaminą D. W Polsce jest niesłychanie ważna jesienią, zimą i dla osób, które nie mają wystarczającego kontaktu ze słońcem. Podsumowanie Czyli witamina K2 ma wpływ na kluczowe parametry zdrowotne związane z odpowiedzią na węglowodany lub białko w ustroju człowieka, poprawia wrażliwość insulinową. Nic nie stoi na [...]
Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi. Witamina C jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, ma to ogromne znaczenie dla sportowców. Ponadto witamina C uczestniczy w regulacji czynników transkrypcyjnych. Naukowcy przeprowadzili systematyczną analizę badań. Dane sugerują, iż witamina C jest skuteczna poprzez stymulowanie [...]